Sporttherapie…wat is dat eigenlijk?

Ontdek de kracht van sporten als therapie! In dit blog bericht geven we je meer informatie over Sporttherapie. Lees verder om meer te weten te komen over deze vorm van therapie.

Sporttherapie is een mooie en leuke om zowel fysieke als mentale hindernissen te overwinnen. Het mooie ervan? Je hoeft geen doorgewinterde sporter te zijn om mee te doen. In dit blogbericht lees je meer informatie over Sporttherapie, vertellen we voor welke uitdagingen het een oplossing biedt, en laten we zien hoe iedereen, ongeacht je sportervaring, kan deelnemen en er baat bij kan hebben.

Wat is Sporttherapie?

Sporttherapie, kun je zien als therapeutisch- functioneel sporten of mindful trainen. Het is een gestructureerd en veelzijdig programma dat het sporten combineert met psychologische ondersteuning en coaching. Het gaat niet alleen om het opbouwen van spierkracht en conditie, maar om het gebruik van lichamelijke inspanning als hulpmiddel om je mentale en emotionele welzijn te verbeteren. Deelnemers werken aan zowel hun fysieke fitheid als hun mentale veerkracht, terwijl ze persoonlijke kwesties en stressfactoren aanpakken.

Door jarenlang ervaring in sport en kennis vanuit psychosomatische fysiotherapie, psychologie, adem-en ontspanningstherapie en runningtherapie te combineren, is Sporttherapie ontstaan.

Voor wie is Sporttherapie geschikt?

Sporttherapie is geschikt voor mensen die ondersteuning willen bij de volgende thema’s:

  1. Stress en Angst: Bewegen heeft een natuurlijk kalmerend effect, het stimuleert de aanmaak van endorfines die stress en angst verminderen. Bovendien fungeert het als een vorm van meditatie, waarbij je je geest leegmaakt en mentale helderheid vindt.
  2. Depressie: Beweging, waaronder conditietraining, verhoogt de productie van serotonine, een neurotransmitter die verband houdt met stemming. Regelmatig sporten kan symptomen van depressie verlichten en het algehele mentale welzijn verbeteren.
  3. Gewichtsbeheersing: omdat je alle aspecten van het lichaam aanspreekt, werkt dit uitstekend bij gewichtsbeheersing en verbetering van fysieke fitheid.
  4. Meer Zelfvertrouwen: Het bereiken van sportdoelen kan zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten, wat een gevoel van voldoening geeft.
  5. Levensveranderingen Gaan: Sporttherapie kan mensen ondersteunen die belangrijke levensveranderingen doormaken, zoals scheidingen, verlies of pensionering. Het biedt structuur en een ondersteunende omgeving.

Geen Sportervaring nodig

Een van de grootste voordelen van deze vorm van therapie is dat het voor iedereen toegankelijk is, ongeacht je sportervaring. Of je nu een doorgewinterde hardloper bent of nog nooit een paar sportschoenen hebt aangetrokken, je kunt deelnemen en op je eigen tempo vooruitgang boeken. Het programma is ontworpen om aan individuele behoeften te voldoen en biedt begeleiding en ondersteuning op elk moment.

Het resultaat van Sporttherapie

Sporttherapie is een effectieve manier om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Het kan je helpen voor:

  • Meer energie: Wanneer je gaat met je lichaam bezig bent, werk je aan je conditie en spierkracht. Hierdoor zul je meer energie voelen, en die energie kan je steken in je herstel van psychische klachten. Je kunt, wanneer je iets meer energie voelt, bijvoorbeeld net wel een bepaalde schrijfopdracht doen, waarna je je weer beter voelt.
  • Beter slapen: De lichte vermoeidheid van het sporten kan ervoor zorgen dat je beter gaat slapen. Terwijl je slaapt, herstel je van fysieke en mentale vermoeidheid, en dat draagt dus bij aan je herstel.
  • Sociale contacten: Sporttherapie groepsverband is een laagdrempelige manier voor sociale contacten. Dit zorgt dat je weer lekkerder in je vel gaat zitten; lekker samen buiten bewegen kan plezierig zijn. Tegelijk kan je zelfvertrouwen toenemen, aangezien je bepaalde doelen probeert te behalen.
  • Minder stress: Wanneer je beweegt, maakt je lichaam o.a. endorfine aan. Hierdoor verlaagt je stressniveau en voel je je blij.
  • Minder somberheid en angst: Endorphinen hebben ook een positief effect op je stemming. Je voelt je minder somber en angstig, en je hebt meer zin om dingen te doen.
  • Verhoogd zelfvertrouwen: Als je steeds kleine doelen behaalt, zoals een bepaalde afstand lopen of een oefening een aantal herhalingen uitvoeren, dan kan dat je zelfvertrouwen vergroten. Je voelt je sterker en capabeler, en dat kan je helpen om beter om te gaan met je psychische klachten.

Naast de mentale voordelen heeft Sporttherapie ook een aantal fysieke voordelen. Deze zijn onder andere:

  • Verbeteren van de conditie: Hardlopen is een vorm van cardiotraining, wat betekent dat het je hart en longen sterker maakt. Dit kan je helpen om meer energie te krijgen en beter te presteren in het dagelijks leven.
  • Afvallen of op gewicht blijven: Spierkrachttraining is een effectieve manier om calorieën te verbranden. Dit kan je helpen om af te vallen of op gewicht te blijven.
  • Verbeteren van de botten en spieren: De functionele oefeningen helpt om de botten sterker te maken en de spieren te versterken. Dit kan het risico op blessures verminderen en je houding verbeteren.
  • Betere bloedsomloop: Sporten verbetert de bloedsomloop, wat kan helpen om de gezondheid van het hart, de hersenen en andere organen te verbeteren.
  • Vermindering van het risico op chronische ziekten: Sporten kan het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verminderen.

De structuur van een Sporttherapiesessie

Een Sporttherapiesessie duurt ongeveer een uur en volgt een gestructureerd opzet:

  1. Warming-up: De sessie begint met een warming-up om het lichaam voor te bereiden op de inspanning. Dit kan zachte stretchoefeningen en mobiliteitsbewegingen omvatten om blessures te voorkomen.
  2. Krachtoefeningen: Het opbouwen van kracht is een essentieel onderdeel van sporttherapie. Deelnemers doen krachtoefeningen om hun algehele fitheid te verbeteren en het risico op blessures tijdens het sporten te verminderen.
  3. Conditie training en Kernprogramma: Het hart van de sessie richt zich op Conditietraining middels hardlopen en een persoonlijk kernprogramma. Deelnemers werken aan hun uithoudingsvermogen en bouwen geleidelijk hun fitheid op. Tijdens dit onderdeel integreren we coachingsopdrachten, lichaamsgerichte oefeningen en mindfulness.
  4. Afronden Adem-en ontspanningsoefeningen: De sessie wordt afgesloten met een een aantal adem-en ontspanningsoefeningen, om het herstel te bevorderen en in contact te komen

Naast de wekelijkse sessies worden deelnemers aangemoedigd om minstens twee keer per week zelfstandig te sporten. Ze ontvangen persoonlijke trainingsschema’s om hun fysieke fitheid geleidelijk op te bouwen, rekening houdend met hun individuele doelen en fitheid.

Conclusie

Sporttherapie is een mooi en laagdrempelige therapie om zowel mentale als fysieke gezondheid te verbeteren. Het is geschikt voor mensen van alle achtergronden en fitnessniveaus. Door de fysieke voordelen van sporten te combineren met de ondersteuning van een getrainde coach, kunnen deelnemers een breed scala aan uitdagingen aanpakken en persoonlijke groei en transformatie ervaren. Dus, trek je sportschoenen aan en zet de eerste stap naar een gezondere, gelukkigere versie van jezelf met Sporttherapie!