Psychosomatische fysiotherapie…wat is dat eigenlijk?

In dit blog bericht leg ik je uit wat psychosomatische fysiotherapie is en voor welke klachten het kan helpen.

Ik krijg vaak de vraag als ik het heb over mijn werk als psychosomatisch fysiotherapeut: ‘wat is dat nou eigenlijk psychosomatische fysiotherapie?’ Om deze vraag te beantwoorden heb ik een blog geschreven die hopelijk meer duidelijkheid geeft over deze specialisatie binnen de fysiotherapie.

Wat is psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een specifieke tak binnen de fysiotherapie die zich richt op de relatie tussen de geestelijke gezondheid en lichamelijke klachten. Als het ware een onderzoek naar hoe onze emoties, stress, angst en andere psychologische factoren invloed kunnen hebben op ons lichaam en welzijn.

Stel jezelf voor als een complex bouwwerk, bestaande uit vele lagen. Je fysieke lichaam vormt de stevige basis, terwijl je geest de spil is die alles met elkaar verbindt. Deze twee aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en hoewel ze soms als afzonderlijke delen worden gezien, kunnen ze elkaar beïnvloeden op manieren die we niet altijd begrijpen.

Net als een gebouw heeft ons lichaam een solide structuur, maar het is niet immuun voor invloeden van buitenaf. Door stress, angst, verdriet of andere mentale belastingen kunnen er scheurtjes ontstaan in de stevige muren van ons fysieke welzijn. Deze scheurtjes kunnen zich uitten als pijnlijke spieren, vermoeidheid, hoofdpijn, of andere lichamelijke klachten die ons dagelijks leven belemmeren.

Ik help je te begrijpen hoe stress, emoties en andere mentale factoren invloed hebben op je lichaam. Hierdoor kan ik jou begeleiden bij het herstellen van de balans tussen je geest en lichaam, zodat het hele bouwwerk weer stevig staat.

Voorbeelden psychosomatische klachten

Psychosomatische problemen zijn dus lichamelijke klachten die worden beïnvloed door psychologische en emotionele factoren. Hier zijn enkele voorbeelden van psychosomatische problemen

  1. Pijnklachten: Psychosomatische pijnklachten kunnen zich uiten als chronische rugpijn, hoofdpijn, nek- en schouderklachten, buikpijn, enz. Deze pijn kan soms geen duidelijke fysieke oorzaak hebben, maar wordt eerder veroorzaakt of versterkt door emotionele stress, angst of depressie.
  2. Vermoeidheid: Onverklaarbare vermoeidheid is een veelvoorkomend psychosomatisch symptoom. Mensen kunnen zich voortdurend uitgeput voelen, zelfs na voldoende rust, omdat mentale stress en emotionele belasting hun tol eisen op het lichaam.
  3. Maag-darmproblemen: Psychosomatische factoren kunnen bijdragen aan maagklachten, prikkelbare darmsyndroom (IBS), indigestie en andere gastro-intestinale problemen. Stress en angst kunnen de darmbeweging beïnvloeden en spijsverteringsproblemen veroorzaken.
  4. Ademhalingsproblemen: Sommige mensen ervaren kortademigheid of benauwdheid als gevolg van angst of paniekaanvallen, zelfs zonder onderliggende longaandoening.
  5. Huidaandoeningen: Psychologische factoren kunnen invloed hebben op de huidgezondheid. Mensen kunnen bijvoorbeeld eczeem, psoriasis of netelroos ervaren als reactie op stress of emotionele spanning.
  6. Hartkloppingen: Angst en stress kunnen leiden tot hartkloppingen of een verhoogde hartslag, zelfs als er geen structureel probleem met het hart is.

Het is uiteraard van belang dat er goed wordt gekeken naar de oorzaken van de klachten, middels een uitgebreide intake met de juiste vragen, onderzoeken en vragenlijsten.

Het belang van psychosomatische fysiotherapie wordt steeds duidelijker naarmate we ons bewust worden van de complexe interactie tussen onze geest en lichaam. Het is geen kwestie van ‘inbeelding,’ maar eerder een erkenning van de sterke wisselwerking tussen wat we denken en wat we voelen in ons lichaam. Door deze relatie serieus te nemen, kunnen we lichamelijke klachten effectiever aanpakken en herstellen.

Deze specialisatie is een waardevolle aanvulling op de reguliere fysiotherapie, omdat het de behandeling naar een dieper niveau tilt. Het helpt niet alleen bij het verlichten van symptomen, maar ook bij het aanpakken van de wortel van het probleem. Het is een investering in je algehele welzijn en een weg naar een meer gebalanceerd en gezonder leven.

Door de combinatie die wij bieden van psychologie, psychosomatische fysiotherapie en orthomoleculaire therapie, kijken we verder dan alleen je lichamelijke klachten. We hebben extra aandacht voor je geestelijke welzijn en je huidig voedingspatroon.

Ons doel?

Het is ons doel om jou de sleutel te kunnen geven tot het herstellen van de harmonie tussen je lichaam en geest, en het bevrijden van je klachten en belemmeringen die je verhinderen om volop te genieten van het leven.