Hypnose, wat is dat nou en hoe werkt het?

Hypnose heeft een mysterieus imago, maar de wetenschap bevestigt dat het effectief is voor problemen zoals angsten, slaapstoornissen, pijn en verslavingen. In hypnose wordt je bewuste brein omzeild, zodat het onbewuste brein ontvankelijk is voor suggesties die voor positieve veranderingen zorgen in je lichaam en geest. Wil je weten hoe deze methoden jou kunnen helpen? Lees verder op onze blog.

Wat is hypnose

Hypnose heeft een wat zweverig imago. Het is iets ongrijpbaars, iets wat niet eenvoudig uit te leggen valt en iets wat ook nog niet volledig wordt begrepen. Zo kunnen we bijvoorbeeld niet objectief meten wanneer iemand in hypnose verkeert. Maar wat ‘de wetenschap’ wel weet, is dat hypnose werkt! Het is namelijk een evidence-based therapie en is bewezen effectief bij meerdere problemen zoals angsten, slaapstoornissen, pijn en verslavingen

Wat gebeurt er eigenlijk in hypnose?

Bewust Brein vs. Onbewust Brein

  • Automatische Processen: Veel van onze dagelijkse handelingen en gedragingen worden automatisch uitgevoerd zonder bewuste gedachte, zoals ademen, hartslag en routinematige taken zoals autorijden op een bekende route.
  • Impliciete Herinneringen: Herinneringen die ons gedrag beïnvloeden zonder dat we ons daarvan bewust zijn, zoals vaardigheden en emotionele reacties gebaseerd op vroege ervaringen.
  • Onderdrukte Gedachten en Gevoelens: Volgens psychoanalytische theorieën (zoals die van Freud) bevat het onbewuste onderdrukte wensen, herinneringen en gevoelens die te angstig of pijnlijk zijn om bewust te erkennen.
  • Intuïtie en Instincten: Veel van onze intuïtieve reacties en instinctieve gedragingen worden door het onbewuste brein gestuurd.
  • Automatische Gedachten en Emoties: Veel van onze emoties en automatische gedachten worden zonder bewuste controle gegenereerd, zoals angstreacties, spontane vreugde of verdriet.

Hypnose als Oplossing

Refunction Ademhaling- en ontspanningstraining